Kdo neumí, učí :)

Takhle nějak se to řiká, ne? :))

Sám jsem byl přkvapenej, když mi Romča Jokelová volala, jestli bych nechtěl dělat workshop v rámci Open - Air Foto Festivalu v Českém Krumlově.  

Popravdě? Dlouho jsem neváhal, navíc když mi má dělat parťáka kámoš ze Story of the Shot - Michal Jirák. Hned mě napadlo, že on pracuje s přírodním světlem a já dosvětluju - píšu mu a všechno dostává smysl. 

Tejden před festivalem.

Měl jsem jasně daný co si sebou chci vzít a přibližnej koncept toho, o čem budu mluvit. Portfolio na ukázku tisknu jak o život - vezu sebou asi 50 fotek od svícení externíma světlama přes přírodní světlo po lifestyle nebo ukázku série z tripu do zahraničí. Koncept vymyšlenej, a napsanej v telefonu :))

V sobotu ráno v 5:00 nabírám Fiše - breakdancera, kterej mi má dělat modela a kámoše Vencu.

10:00 přijíždíme do parku v Českém Krumlově, kde už má Majkl obecenstvo zpracovaný a vypráví svoje moudra.

K Majklovi jsem se tiše přidal a poslouchal o čem mluví - měl jsem radost, mluvil mi z duše :)) Jeho přístup i moudra mě bavili! O to víc nervózní jsem začal bejt - jsem vůbec schopen mluvit o tom jak to vidím? Budu muset :)

Někdy kolem půl jedný po obědě byl můj čas. Měl jsem štěstí na začátek přišli dva posluchači, spadla ze mě nervozita a já se jim mohl individuálně věnovat. Po teoretickém úvodu jsme se přesunuli k praxi. Model Míra byl skvělej, trpělivě čekal než účastníkům vysvětlim nastavení foťáku, práci s kompozicí, se světlem atd. 

Před prvním cvakem mě oslovil třetí, čtvrtej, pátej účastník a najednou nás tam bylo asi 10, později k 15ti účastníkům mýho prvního workshopu - mám radost. 

Asi hodinu jsmě se věnovali obecně tomu - jak k focení se sportovcem/artistou přistupovat. Jak s nim pracovat, jak ho oddělit od pozadí, aby vyniknul atd. V dalším čase už jsem chtěl ukázat, že existuje ještě další možnost - světelné podmínky si přizpůsobit podle sebe. Vysvětlil jsem proč a jak pracovat s externími blesky. Vzniklo z toho pár obrázků, kde to využití světel je vidět.

Hodina a půl prvního workshopu je za námi a já mám radost! Možnost někomu předat zkušenosti a moudra, který jsem léta získával samostudiem, s někym se pobavit o tom co nás baví - nepopsatelný pocity. 

Ještě odpoledne proběhly dva workshopy, kam opět přišlo hodně posluchačů a my jim předávali naše zkušenosti (včetně tří německých kolegů :)

Velký dík patří Romče, Fišoj, Majkloj a celýmu oraganizačnímu týmu OAFF Český Krumlov! A samozřejmě návštěvníkům, bez kterých by nás to tak nebavilo! DÍKY!

A na závěr pár obrázků :)