Konečně pořádný světlo pro moje Fujinky

Godox AD600B

"konečně pořádné světlo pro mou Fujinku"

 odkaz -> zapůjčeno od 4studio.cz

Před pár týdny jsem se vrátil z jihu Španělska, kde jsem fotil Skateboarding a BMX. Kde jinde než v živých ulicích měst Málaga, Torremolinos, Benalmádena a Fuengirola. Vlastně celé jižní pobřeží Costa del Sol.

Nad zážitkama se tu rozplývat nebudu, bylo jich nespočet a beztak by vás nezajímaly.

Nicméně mi před odletem přišla nabídka na testování bateriového zábleskového světla Godox AD600B

s řídící jednotkou Godox X1T.

Do téhle doby jsem si musel vystačit s malými speedlity, které uměly rychlou synchronizaci závěrky (HSS) a plnou komunikace TTL, ale už nemají takový výkon, aby se daly použít za denního světla (nebo dost omezeně).

Těmhle časům je konec, protože na trh přišel Godox s podporou Fujifilm.

Model AD600B má maximální výkon 600Ws a při tomto výkonu má baterie zvládnout až 500 záblesků.

Reálně jsem záblesky nepočítal, ale prakticky mi baterie při foceních nikdy nedošla a to jsem ho opravdu nešetřil (většinou jsem s ním odfotil dva dny a až poté nabíjel).

Modelovací LED světlo má 3 úrovně výkonu nebo se dá úplně vypnout. Pro zajímavost jsem s ním přisvětloval v šeru kameramanovi místo, ale žádný hollywoodský šajn nečekejte.

 Světlo váží něco málo přes 2,5kg a jeho rozměry jsou příjemné. Já ho vpasoval do mého 50l batohu F-stop - Tilopa spolu s dronem Mavic Air, dvěma foťáky a komplet výbavou viz obrázek níž. 

Ovládání je naprosto jednoduché a intuitivní. Světlo nabízí 3 režimy jako většina běžných záblesků.

M - manuální režim, TTL a Multi - série záblesků. Navíc se dá nastavit zpoždění záblesku - i když jsem ho zkoušel, původní zpoždění 0,0s fungovalo tak jak mělo. 

Zpracování se zdá velmi dobré. Konstrukce nabízí sama o sobě uchycení deštníku. Naklápění světla nahoru a dolu se provede povolením páky pod světlem a pak je to krokováno po zubech. To se zdá zpočátku trochu hrubé,

ale člověk si rychle zvykne. 

Spolehlivost je vynikající. Běžně se mi stává, že malé speedlity semtam vynechají nebo mají zpoždění.

Godox AD600B během tří týdnů fungoval absolutně bez problému!

Těžko hledám, ale jedno mínus bych přeci jen našel. Při HSS a plném výkonu 1/1 má od stisku spouště do reálného cvaknutí závěrky malé zpoždění.

Situaci jsme řešili s kolegou, který testoval několik dalších typů a značek světel. Godox AD600B není vyjímkou.

Jde o technické řešení rychlé synchronizace.

Při focení portrétu jsem si toho ani nevšiml. Pokud však fotím sport, kde je daný okamžik velmi krátký a já ho musim odhadovat, znamená to obrovské soustředění s nejasným výsledkem. Jasně zvykl jsem si a odhad míval přesný, ale byla situace, kdy jsem se prostě netrefil a sportovec mi řekl, že mi další šanci nedá. 

Celkově jsem ze světla nadšenej. Proč? Je to jednoduché. Světlo není složité na použití, funguje na výbornou, je maximálně mobilní, výkonné a cenově dostupné! Co víc si přát! 

Díky 4studio.cz za půjčení!