Objevil jsem Ameriku!

Pár lidí už si všimlo, že nechodim s obří zrcadlovkou přes rameno..

Delší dobu jsem přemejšlel o menším foťáku jako záložní krabičce až se z toho stal obratem hlavní foťák a to nechtěně. 

Mám kolem sebe lidi (no dobře, občas zvířátka), co používaj Olympusy, Fujiny, Sony a Panasonic bezzrcadlovky.

Každá značka má něco pro a proti.

Měl jsem v ruce od všech výrobců to nejlepší co maj, až nakonec zbyla Fuji. Při nedávný návštěvě hlavního města jsem dostal nabídku zkusit si Fujifilm XT1, pěkně v klidu, doma a třeba na měsíc.

Po dvou tejdnech nemám slov.. Z původní výbavy mi doma zbyly dva objektivy :D 

Srdcová záležitost!

Jednoduchý důvody pro a proti. 

Velikost - celkem zásadní důvod pro. Myslel jsem si, že potřebuju v ruce velkej foťák, za kterej se schovám a budu s nim vypadat jako profík :D Ne, nepotřebuju a naopak - fotim lidi a chci s nima bejt v kontaktu :) Další plus velikosti je mobilita, nemám problém si ho vzít sebou ven, jentak :)

Ovládání - díky ovládacím prvkům na horní straně (u XT1) a clonovýmu kroužku přímo na objektivu je všechno při ruce a přehledný - velký pro!

Výstup - k němu nemám výhrady, na apsc je super :)

Čip APSC - pro mě krok zpět. Naštěstí né takovej, aby převážil všechny pro. Člověk si musí uvědomit co dělá (focení reklamních billboardů/focení lidí). Tisknout se z toho dá pořád metrovej obraz :)

Na obranu apsc jsou objektivy od fuji, všechny jsou neskutečně světelný a hlavně ostrý už od "plný díry" s krásnou kresbou. 

XSync - 1/180.. na jednu stranu proti, na druhou stranu mě to nutí hledat cesty za zajímavou fotkou jinak :) Uvidíme jak se s lepším synchro časem v Japonsku poperou, protože je to celkem důležitá a dnes už samozřejmá věc. Naštěstí ovládání externích blesků má vyřešený výrobce Yongnuo s modelem odpalovače YN622C TX

K tomu napíšu zkušenosti později, abych byl objektivní.

Díky Romčo !:)